Wednesday, December 8, 2010

ajaib sangat

wah teman2 sekalian. rasanya ini post pertama dari aku hahahahah maaf lah gua mmg noob sikek pasal blog2 ni. minggu cuti bermula. macam2 plan ade dalam pale otak aku tp duet xde hehe jpa gamfunk bile nak bagi nafkah tah. okay sem satu dah habes yeay. exam pun agak gamfunk lagi2 sejarah.

-ajiq

Friday, November 12, 2010

weee!

haih..
besnyew dok kt umah..xkuar duet..x tension..
tp kdg2 bosan gak dok umah lame..tiap2 ari tgk muvi..smpai cite indon yg ak mmg x lyan pon..ak rse terpakse tgk..
nk kuar gi piknik..x org nk join..sume x cuti lg..
time2 ak bkak fb..ad je tnye psai keja ..wtfew!ak rse ak
kne singkatkn time cuti ak..mayb ak blek shari pas reye aji..
nk tido..?kt mane2 pon bley..surau fak ad..msjid rahman ad..kt studio pon ok gak..

sape rse nk join ak..ok jer.kte bley wat redo rmai2...kan?heeeee


ak xtw nk tlis ap dah...ottoke2!salam miu miu :3.

Saturday, October 23, 2010

new shits!!!

sahaq, slurp and ajiq
or PATAPON
wtf!
this is what we do when we got a lot of work to do 
and we dont even know where to start








cubalah dengar
da tau x sedap
sbb record pon untuk kegembiraan diri kami sendiri
tanpa influansi dari emosi

yang termalas


Friday, October 15, 2010

its been awhile!!!

hey kids!
hahaha
sudah lama blog tidak diupdate
ak amik inisiatif untuk mengupdate blog ni
walaupun kerja2 one point perspective masih tidak disentuh
so, ak mempersembahkan salah satu aktiviti round KL bersama2 di waktu
YONG KUAN buat kelas


nampak x betapa gembiranye kami tanpa lecturer di depan
so fyi this is our true colors

merdeka!!


tu je kot

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
jap, da lame xpost xkan tu je
ad lagi
ya
raya oh yeah!
aritu cam fakulti alam bina wat majlis hawri wraye
mmg best sbb dia cam semua departments ade skali
mmg mutut2 best nye pun




nampak en best dia cane
ni je dari ak 
yang ter'besar'
xsahaqx






*wey jambol update lerh! 

Saturday, September 4, 2010

untuk semua ^_^

kami sebagai warga archore ingin mengucapkan INI kepada warga2 archcore yg lain dan x lupa jugak kt memba2 yg lain ( ex-pasum )
dan xlupa gak yg ni
hasil kerja shabat saya
si tuan bdan tahi lalat berahi
*ajiq jngn mara aaaaa



ni ja la kot nk habaq kt ampa
hahaha
tata

pas raya ni,,
nk dtg um jngnla segan2 nk bwak kueh raya
kita pakat2 ramaikan mknan kt studio kita
leh mkan berjemaah

> sahaq, ajiq, fahim, molok n fikri
rajin2 la update naa

Thursday, August 26, 2010

DUIT!

aduyai
semua mende pon nak duit
dikala ak usha org sng2 dpt biasiswa n ptptn
ak pon nak duit gak
so ak terpaksa cari inisiatif lain
n korang2 supportla saye ek~



n inilah mende yang ak dapat
ak skang da meniaga topup tau
nak topup boleh text ke, jumpe ke ym ke
ap2 pon la
sekian
itu sahaja~

salam,
xsahaqx
ym : sahaq_91@yahoo.com

Tuesday, August 24, 2010

akhirnya~

terbaik lah gam..akhirnye ang buat gak.haha.
lame weh.
da berbulan !.
fahim kate ko dah berubah..
wakakaka.

ak tau ramai yg xpaham sebenar nye ak post pasal ape ni.
hahaha ;))

Sunday, August 22, 2010

bukak puasa



hari ni berbuka puasa ramai2! ^.^
buat halaqah BESAR dalam studio satu.
hehehehe.
gam kena buli. 
dia kena basuh tupperware cik panda yang baik dan comel~
terbaek kan?
gambar di atas sebagai bukti. weee
:D

tiket bas

http://www.youtube.com/user/xxxsahaqxxx#p/u
haha.
haha.
dan haha.
saye mmg xtw nk tulis ap skg ni...
otak tgh melayang pk keja,tp nk gak update blog tersyg...
(1st time bak ang!*hehe blushing 4 saat)
bye2!
moloque pnyer.x0x0.

puasa pnye berbuka kt umah aina punye!

yeay2!
semalam cambest
aduyai
kami beramai2 bergerak ke rumah aina mohd
berbuka puasa di sana
gerak pkol 6.15 ptg sampai pkol 8.00 mlm
ha
macam umah aina kat KUALA LIPIS en jauhnye
padahal kt ss1 je
kenapa mende cani boleh jadi?
jgn tanye ak
hahahahah

so apa makan??
nasi hujan panas
gulai daging
ayam masak merah
acar timun
telur rebus
popiah (ak xdapat)
puding

ktorang semua makan pkol lapan lebih disebabkn 3 org dtg lmbt
aduyai
ap pon xboleh la

lpas makan ktorang solat isya dan solat tarawikh yang super FAST FORWARD!
yang menyebabkn kemalagn dkat umah aina
pon jgn tnye ak kemalangan ap =_='

aduyai
dok umah aina heaven gile
pas solat tarawikh ad ag mentong
makn nata de coco n minam air panas
terbaik ngang!

dan tgah2 makan ak cm layan dua makhluk kcl yang xpernah kenal erti penat lelah dan mengantuk
ak lak yang ngantuk

ini dia dua orang makhluk yang bernama affan and insyirah
ak ditorture oleh kedua2 nye

bukti :-

 nampak kan??
ak mmg jarang tipu
so da kne torture mmg ah pnat kan
10 mins pastu :-

 dan mad gam dikhianati oleh sekutu2 farz

mmg da xdapat tolong da
aduyai
but anyway
thnks skali lg to :-

cik aina mohd and family untuk makann dan layanan yang terbaiK!



xsahaqx

kepada peminat2 n pendengar lagu LADY GAGA

lihat dan amati betul2

video

skrang apa kata anda???
tepuk dada tnya selera...

sila jngn marah saya ok wahai para peminat (^_^)
saya hnya mnyampaikan kpda rkan2

Saturday, August 21, 2010

HALAL LA PULAK!

tgok ni~
ah cane ni skang gam??
ak pon x faham sgt ni
tp sy mmg xmakan mcd pon



xsahaqx

SATU MUHASABAH : MENGAPA YAHUDI BIJAK ?

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu "Mengapa Yahudi Bijak?". Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman di Hollywood dan sebagainya.


Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebabnya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran? Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin. Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, "ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak" Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu, dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka.. Setiap undangan yg sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.

Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel , siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah ...... tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak. Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar matematik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!! !. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.

Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) di sini murid-murid ditekan dengan pelajaran sains dan mereka digalakkan mencipta produk. Segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yang diberi keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Di akhir tahun di universiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan mempraktikkannya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda (10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk-nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat di New York, Dewan Perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja). Jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell, Coca cola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah. Barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa generasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah si ibu melakukan latihan matematik yg mudah tetapi konsisten di samping mendengar musik klasik (bagi umat Islam lebih baik diperdengarkan bacaan ayat suci Al-Quran - admin). Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berkhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk pertumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka. Demikian juga sukan yg memerlukan kosentrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak. Merokok menjanjikan generasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke generasi si perokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali! Di sini perokok seperti di anak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok, dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menakjubkan sekali!!! Dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel , maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupun hakikatnya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan !!

Anda mungkin musykil, benarkah merokok dapat melahirkan generasi goblok? Saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, di mana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga ke muzium, hidung anda akan segera terbau asap rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyakkah universiti terdapat di sana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan matematik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampukah kita dapat melahirkan generasi yg bijak seperti Yahudi? Jawapannya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 generasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan di atas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esei sepanjang 5 mukasurat penuh. Eseinya hanyalah mengenai 'Mengapa saya gemarkan tomato! ' Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.


Penulis : Dr. Stephen Carr Leon

Di alih bahasa oleh :Adibah Mohd NoorMatriculation Lecturer, Department of SciencesUIA Matriculation Centre, Petaling Jaya, Selangor.

Di jumpai oleh MR APEL BEB100011 ^_^
(Bukan menyokong Hitler, tetapi hanya untuk membuka minda kita - Admin)

DAGING MCD X HALAL *JAKIM*

Aku memohon keampunan dan perlindungan dari ALLAH s.w.t di atas kelemahan dan ketidakupayaanku. Tidaklah aku menghalalkan sesuatu yang telah ALLAH s.w.t haramkan, sesungguhnya perbuatan itu murtad hukumnya.

Ekoran pengumuman dari JAKIM mengenai penarikan balik pengiktirafan dari senarai yang diiktiraf JAKIM yang berkuatkuasa 15 APRIL 2010 serta bukti kesahihan perkara ini sememangnya mengejutkan.

" sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayah, sesudah Kami menerangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh ALLAH s.w.t dan dilaknat oleh sekalian makhluk. Kecuali orang-orang yang bertaubat dan memperbaiki ( amal buruk mereka ) serta menerangkan ( apa yang mereka sembunyikan ) : maka orang-orang itu, Aku menerima taubat mereka dan Akulah Yang Maha Penerima Taubat lagi Maha Pengasihani. " [ Al-Baqarah: 159-160 ]

BUKTI PERTAMA : http://www.halal.gov.my/v2/index.php?ty=content_view&id=ANN-20100420101427&type=ANN

-di sini JAKIM telah menyatakan untuk tidak menerima pakai sijil halal dari URUGUAY ISLAMIC CENTRE.

BUKTI KEDUA : Surat dari JAKIM kepada ENCIK BOB CHAN, pengarah urusan Mac Food Services Sdn Bhd  dan bukti daging berasal dari URUGUAY yang tidak memenuhi piawai JAKIM menurut sumber pemberi salinan surat ini.
*kepada rakan2, saudara saudari. tolong sebarkan berita ini kepada yang di luar sana.

perbetulkan jika aku ada melakukan kesilapan

aku telah menyampaikan...segalanya aku berserah kepada-Nya

"mencari redha ALLAH s.w.t meskipun mengundang murka manusia,,, tidak sesekali mencari redha manusia untuk mengundang kemurkaan ALLAH s.w.t" INSYAALLAH

hey3!

nak promote diri boleh??
hahhahaha
xde ah
nak suh korang usha ah youtube channel ak
wat suke2
sape yang terer++
sila komen k?

Friday, August 20, 2010

ha!

da ader crite terbaik
yeay!
semalm sahaq, moloque ngan gam bbka pkol 2 pg
cam da kira skali sahur untuk harini
satu soalan
cane mende ni boleh jadi?!

sbb semalam kne wat presentation
so da dua hari kami tidoq x sempurna
sahaq - pkol 3.3o ptg sampai 1.29 pg
mad gam - 1.30ptg sampai 7.30mlm
7.35ptg sampai 11.30mlm
11.31mlm sampai 1.28pg
moloque - 12.30ptg sampai 1.15ptg
1.30ptg sampai 7.30mlm

ah cane???
aduyai
ap pon xboleh

SELAMAT DATANG!

20/8/2010 5:58am
yeah!
fahim, mad gam and moloque - main cs
sahaq n fikri - baru blaja nak tulis kat blog
HAZIQ PENDEK - RENDERING!!!!!!!!!!!! (star ngang)










hoho
first post 
kami semua xtau nak ckap pa
semua cam xpernah nak wt mende plik2 ni
tp tulah
insan yang cemerlang datang dari hati yang tenang dan akal yang KUAT!!
so kami semua cam kuat2 menggebang tp bab2 nak tulis blog ni ape pon xbley
ADOYAI~